STEDUM

WESTEREMDEN

Bartholomeüskerk te Stedum

In een lijst van inkomsten van de Duitse abdij Werden van ± 1000 na Christus komt het dorp Stedum reeds voor. Het was dus toen al een kerkdorp met waarschijnlijk een houten, met riet gedekte kerk welke later, zoals gebruikelijk in die tijd, is vervangen door een kerk van tufsteen. Tufstenen funderingsresten zijn nog tijdens de restauratie in 1937 – 1939 in de grond aangetroffen.
Beeldbepalend is de Bartholomeüskerk, gebouwd tussen 1230 – 1250 onder leiding van monniken van de Cisterciënzer abdij te Aduard die reeds in 1245 het patronaatsrecht (het recht om de pastoor te benoemen) over de kerk bezat. De kerk is een kruiskerk in romano-gotische stijl, oorspronkelijk met een rechte koorafsluiting welke omstreeks 1420 is uitgebreid met een vijfhoekige koorafsluiting in gotische stijl. Als kind heb ik (Fransina Ganzeveld) een spreekbeurt gehouden over de graftombe van Adriaan Clant, bij de voorbereiding werd ik geholpen door huisarts Nijhof. Voor meer informatie is een kijkje op de website van de Bartholomeuskerk zeer de moeite waard!
Bron: website Bartholomeuskerk

Hieronder de link naar de website:
website Bartholomeuskerk Stedum

Andreaskerk en Weem

De huidige kerk is het overblijfsel van een oorspronkelijk laatromaanse kruiskerk. Sporen van de zuidelijke dwarsarm zijn nog te vinden in de buitengevel. In de noordwand zijn dichtgemetselde lijsten van romaanse vensters. Het interieur bezit fraaie muur en gewelfschilderingen uit de 13e en 15e eeuw: de zondeval, Johannes de Doper en de H. Laurentius.
Gebruik
Sinds 1973 is de kerk in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Naast de kerk staat de Weem. In deze middeleeuwse pastorie boerderij woont, werkt en exposeert schilder en kunstenaar Henk Helmantel. De weem is eigenhandig door Helmantel opnieuw gebouwd. Voor meer informatie is een kijkje op de website van de Bartholomeuskerk zeer de moeite waard!
Bron: website Andreaskerk

Hieronder de link naar de website:
website Andreaskerk

Stedum
de geschiedenis van de borg Nittersum en zijn bewoners …
en de geheimen in het kerkeboek.

Een ander historisch gegeven van Stedum is de geschiedenis van de borg Nittersum die er heeft gestaan. En zijn bewoners, waaronder de familie Clant, o.a. Adriaan Clant. Zijn graftombe bevindt zich in de Bartholomeus kerk. Dit stukje historie heeft mij altijd aangesproken.

Toen ik nog op de lagere school zat heb ik een spreekbeurt hierover gegeven, Dr. Nijhof (huisarts) heeft mij hier destijds nog mee geholpen. Met behulp van diverse bronnen op internet heb ik een document samengesteld.

 

Klik op de afbeelding hieronder om het PDF bestand te openen.

Beckeringh_-_Borg_Nittersum,_Stedum
Return to Top ▲Return to Top ▲